یادگیرنده و محیط یادگیری الکترونیکی در آموزش مجازی (تولید محتوای الکترونیکی )
آماده کردن یادگیرنده برای آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی :
ورود یادگیرنده به محیط یادگیری درون خطی مستلزم پیش نیازهایی است . برخی از این پیش نیازها مستلزم تجربه قبلی است و برخی وابسته به آمادگیهای ذهنی یادگیرنده هستند . ورود یادگیرنده به محیط یادگیری درون خطی بدون داشتن آگاهی و مهارت ، پیامدی جز وقت تلف کردن ، تضعیف روحیه ، کامل نشدن یادگیری و شکست برنامه ندارد . افزون براین ، یادگیرندگانی که آمادگی ورود به عرصه یادگیری الکترونیکی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی را ندارند . اما وادار به ورود به آن شده اند ، تجارب تلخی دارند که حتی میتواند بر فرصت هایی که در آینده نصیب شان می شود ، تأثیر منفی بگذارد . فراهم کننندگان فرصتهای یادگیری الکترونیکی هم باید بپذیرند که به یادگیرنده مجال تفکر کسب آگاهی و مهارت را بدهند و حتی اگر برایشان میسر است تسهیلاتی را دراین زمینه فراهم کنند .
وجود هرگونه ابهام در استفاده از سیستم یادگیری الکترونیکی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی باید از ذهن یادگیرنده زدوده شود و اهمیت استفاده از آن برای رفع نیازهای آموزشی مربوط به حرفه ، زندگی و فعالیتهای اجتماعی ، با ارتقاء سطح آگاهی یادگیرنده ، مزایا و ویژگیهای آن تبیین گردد .
از فعالیتهای پیش یادگیری گوناگون ، می توان برای آماده کردن یادگیرندگان برای شرح درس و ارتباط برقرارکردن با برانگیختن یادگیری درس درون خطی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی استفاده کرد .
باید توجیه مناسب برای متقاعد کردن یادگیرندگان در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی و تفهیم اهمیت دروس درون خطی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی و منافع آن ، ارائه شود . باید یک نقشه مفهوم درس برای استقرار ساختار شناختی کنونی ، برای ترکیب جزئیات درس درون خطی ، فعال کردن ساختار کنونی یادگیرندگان ، برای کمک به آنها در یادگیری مشروح درس ، تهیه شود . نقشه مفهوم درس ، هم چنین به یادگیرندگان یک تصویر کلی از درس ارائه می دهد.
یادگیرندگان در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی ، باید ازنتایج یادگیری درس ، اطلاع داشته باشند ، به گونه ای که بدانند چه انتظاری از آنها هست و اینکه قادر خواهند بود میزان دستیابی به نتایج درس را اندازه بگیرند .
باید از یک «پیش سازمان دهنده » برای آماده کردن یادگیرنده و کمک به درک مطالب استفاده شود . پیش سازمان ده ها ، مروری به مفاهیم مهم مواد خواندنی هستند که به منظور کمک به درک متن طراحی میشود .
دانش آموزان قبل از خواندن متن ، پیش سازمان ده ها را میخوانند . کارکرد پیش سازمانده ها ، یادگیرنده اکنون میداند با آنچه نیازدارد که یادبگیرد .
معلم با استفاده از مفهوم پیش سازمان دهنده می تواند قبل از دادن توضیحات مفصل درباره مطلب یادگیری ، با دادن توضیح کوتاهی درباره چهارچوب و سازمان مطلب ، یادگیرندگان را ازلحاظ ذهنی برای یادگیری مطلب آماده سازد .
یادگیرندگان باید پیش نیازهایی را که بدان نیازمندند بگویند ، و آمادگی خود را برای درس مورد باز بینی قرار دهند . فراهم کردن پیش نیاز برای یادگیرندگان ، ساختار شناختی مورد نیاز آنها را فعال نموده و به آنها در یادگیری مطالب کمک میکند . یک فعالیت «خود سنجی » در آغاز درس باید انجام شود تا یادگیرنده دریابد که آیا آمادگی ، دانش و مهارت دریافت درس درون خطی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی را دارد یا خیر .
اگر یادگیرندگان فکر میکنند که مهارت و دانش دریافت درس را دارند باید آمادگی و امکان گرفتن آن درس را پایان آزمون خود سنجی پیدا کنند .
خود سنجی هم چنین به سازمان دادن مطالب درسی و بازشناسی مطالب درسی کمک میکند . وقتی که یادگیرندگان برای مباحث تفصیلی درس آماده می شوند . می توانند برای یادگیری مشروح درس ، بطور کامل به فعالیت های یادگیری درون خطی در آموزش مجازی روی آورند .
فعالیت های یادگیرنده در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی :
یادگیرندگان درون خطی در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی برای دستیابی به نتایج یادگیری درس و تطبیق نیازهای فردی باید فعالیتهای یادگیری زیادی را به انجام برسانند . این فعالیت ها ، شامل خواندن مطالب متنی ، گوش دادن به مطالب شنیداری ، یا دیدن مطالب یا ویدیویی و یادگیرندگان می توانند در اینترنت به تحقیق بپردازند و برای کسب اطلاعات بیشتر به کتابخانه و اطلاعات درون خطی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی پیوند بزنند . تدارک مجله یادگیری به یادگیرندگان امکان میدهد تا یافته و مفاهیمی که بدانها دست یافته اند .منعکس کنند . همراه درس درون خطی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی باید تمرین کاربردی مناسب وجود داشته باشد . تا بین مطالب یادگیری ، ارتباط ایجاد شود .
فعالیت های یادگیرنده در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی :
یادگیرندگان درون خطی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی برای دستیابی به نتایج یادگیری درس و تطبیق نیازهای فردی باید فعالیتهای یادگیری زیادی را به انجام برسانند . این فعالیت ها شامل خواندن مطالب متنی ، گوش دادن به مطالب شنیداری ، یادیدن مطالب دیداری ، یا ویدیویی . یادگیرندگان می توانند در اینترنت به تحقیق بپردازند و برای کسب اطلاعات بیشتر به کتابخانه ها و اطلاعات درون خطی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی پیوند بزنند .
تدارک مجله یادگیری به یادگیرندگان امکان میدهد تا یافته ها و مفاهیمی که بدانها دست یافته اند ، منعکس کنند . همراه درس درون خطی در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی باید تمرین کاربردی مناسب وجود داشته باشد تا بین مطالب یادگیری ، ارتباط ایجاد شود .
فعالیت های عملی ، با بازخورد ، باید شامل مجال دادن به یادگیرندگان برای نظارت به کارهای که انجام میدهند ، به گونه ای که درصورت نیاز ، بتوانند روش یادگیری خود را سازگار کنند . تهیه خلاصه یک کار ضروری است و یادگیرندگان باید با تهیه آن پردازش سطح بالاتر میسر ساخته و درس را خاتمه دهند .
انتقال یادگیرنده در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی :
باید این فرصت برای یادگیرندگان به وجود آید که آنها بتوانند آنچه را یادگرفته اند را به محیط کاربردی زندگی واقعی خود انتقال دهند . بدین گونه که آنها باید بتوانند خلاقیت نشان بدهند و از مرز درس هایی که به صورت درون خطی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی ارائه می شود فراتر روند .
ویژگیهای یادگیرندگان برای موفقیت در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی :
برخی از ویژگیهایی که یادگیرندگان باید داشته باشند تا در یادگیری الکترونیکی موفقیت حاصل کنند ، عبارت ست از :
✔برخورداری از مهارتهای مدیریت کار در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی
✔برخورداری ازمهارت های مدیریت زمان در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی
✔انگیزه خواند ن ، نوشتن ، و مشارکت فعالانه در فعالیت های کلاسی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی
✔اختصاص 12 ساعت کاری درهفته درسه نوبت برای یادگیری مؤثر در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی
✔قابلیت انعطاف در استفاده مسائل فناوری اطلاعات در آموزش مجازی
✔پیشقدم بودن به جای اتلاف وقت در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی
✔قابلیت یادگیری با استفاده از مطالب چاپی در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی
✔توانایی یادگیری به طور مستقل و گروهی در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی
✔خودداری نکردن از طرح سوال ، هنگامی که مطلبی را درک نمیکند
✔دانش کار با رایانه ، اینترنت و متعلقات آن در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی
✔دارابودن مهارت های رایانه ای در حد مطلوب
آگاهی و سواد اطلاعاتی در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی :
یادگیرنده برای درگیرشدن در فرایند آموزش و استفاده مناسب از سیستم ، باید در زمینه های زیر دارای آگاهی کافی باشد :
✔محیط الکترونیکی در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی
✔تفاوتهای یادگیری سنتی و یادگیری الکترونیکی در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی
✔سیستم آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی
✔سواد اطلاعاتی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی
نگرش یادگیرنده به ویژگیهای شخصیتی در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی :
ویژگی شخصیتی نیز جنبه دیگر این ارزیابی است . از بعد شخصیتی ، وجود ویژگیهای زیر می تواند یادگیرندگان را باناکامی مواجه سازد .
✔گستاخ و متکبر
✔بی دقت
✔متخلف
✔گریزان
✔وظیفه شناس
✔پرتوقع
✔لجوج و خود سر
✔گیج و مات و مبهوت
✔بی انگیزه
✔فاقد مهارت
هرکدام ازاین ابعاد ، یک امتیاز منفی برای احتمال موفقیت در یادگیری الکترونیکی است . اگرچه ویژگیهای گفته شده در یادگیرندگان کلاسهای سنتی هم می تواند وجود داشته باشد ، و خاص محیط یادگیری الکترونیکی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی نیست ، اما ، باتوجه به محدودیتهای که برای تعامل عمیق و انجام اقداماتی نظیر گروه درمانی ، مشاوره و ایجاد رابطه عاطفی در محیط مجازی در اموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی وجود دارد ، زودن آثار آنها مشکل است .
ویژگیهای شخصیتی یک یادگیرنده موفق در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی :
✔اعتماد به نفس در آموزش مجازی
✔فکر باز در آموزش مجازی
✔تفکر انتقادی در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی
✔پاسخ متفکرانه در آموزش مجازی
✔خود – راهبر در آموزش مجازی
✔کنجکاوی و تداوم علاقه مندی در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی
✔با خود صادق بودن در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی
✔ریسک کردن در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی
نیازهای مهارتی یادگیرنده در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی :
برای سهولت درک ف مهارت های مورد نیاز یادگیرنده رابرای استفاده از«سیستم یادگیری مبتنی بروب » می توان به شش دسته تقسیم کرد :
✔مهارت های زبانی
✔مهارت های موضوعی
✔مهارت مطالعه
✔مهارت مدیریت زمان
✔مهارت های نوشتاری
✔مهارت های فنی رایانه و وب
نیازهای مهارتی مربی / استاد در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی :
مربیان آموزشی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی در کلاس درس چهره به چهره به پیامها و بازخورد های عینی که از دانشجویان خود دریافت میکنند ، تکیه دارند و بدین طریق متون آموزشی و سرعت تدریس خود را افزایش یا کاهش می دهند . برای مثال با یک نظر اجمالی مشخص می شود که افرادی که به طور فعال و قابل توجهی از مطالب نکته برداری میکنند هنگامی که با یک مفهوم مشکل مواجه می شوند، به دقت آن را بررسی می کنند .
هنگامی که با یک مفهوم مشکل مواجه می شوند ، به دقت آن را بررسی میکنند . یادگیرنده ای که ناامید ، سردرگم ، خسته شده است نیز کاملا قابل تشخیص و شناسایی است . یک استاده با تجربه به روشنی این پیامها تصویری را دریافت و تجزیه و تحلیل نموده و زمان لازم را برای رفع نیازهای یادگیرندگان پیش بینی و تعیین میکند .
بسیاری از مربیان فرصتهایی دارند که می توانند در آنها از آموزش از راه دور (آموزش مجازی ) استفاده کنند . اما دراین مسیر با موانع دشواری مواجه می شوند .
در واقع مربیان اغلب بیان میکنند که آماده سازی دقیق شرایطی برای آموزش مجازی موجب بهبود سطح آموزش کلی و افزایش روابط دوستانه بین یادگیرندگان خواهد شد .
چالش هایی که از طریق آموزش از راه دور (آموزش مجازی ) وجود دارند از طریق زیر برطرف خواهد شد :
✔دعوت از تعداد یادگیرندگانی که قادر نیستند درکلاسهای دانشگاه شرکت کنند
✔دعوت از یک سخنران خارجی که درشرایط دیگر قابل دسترس نبوده است .
✔برقرار ارتباط بین یادگیرندگانی که از پیش زمینه های اجتماعی ، فرهنگی ، اقتصادی و شغلی متفاوتی برخوردار هستند .
نیازهای مهارتی مربی در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی
◆مهارتهای طراحی دوره درسی در آموزش مجازی
◆مهارتهای تشکیلاتی و اجتماعی در آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی
◆مهارتهای فنی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی
◆نیازهای مهارتی مربی گروه محتوای الکترونیکی و آموزش مجازی
◆نیازهای مهارتی کارکنان آموزشی از طریق تولید محتوای الکترونیکی و آموزش مجازی
کارکنان آموزشی افزون بر مهارتهای عمومی برای امورکارشناسی آموزشی و آشنایی کلی با شرایط آموزش ، مقررات و فرایند آموزش درمحیط مجازی ، باید از سطحی از مهارتهای رایانه ای که متناسب با موقعیت شغلی و وظایف محول شده به آنها باشد ، برخوردار باشند . این مهارت ها می تواند به نظارت آنان و اجرای وظایف شغلی شان و مستند سازی رخدادهای آموزشی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی کمک کند .
مهارتهای ارتباطی کارکنان آموزشی در محیط مجازی ، باید بیشتر مورد توجه باشد .
اهمیت و ظرافت مهارت های ارتباطی در این است که یادگیرندگان ، نسب به هر اقدام مجریان و کارشناسان دوره آموزشی واکنش نشان داده و واکنش آنها ، اثر مستقیم بر جریان یادگیری دارد . آنان باید از شرایط یادگیرنده در محیط مجازی آگاه باشند و در استفاده کامل از
از امکانات در دسترس ، نظارت برچرخه آموزش مجازی وتولید محتوای الکترونیکی از ابتدا تا انتها ، و ایجاد محیطی جذاب برای دستیابی به اهداف آموزشی کوشش ورزند . ازاین رو لازم است کارکنان آموزشی در آموزش مجازی و تولید محتوای الکترونیکی در حدکفایت آموزش دیده و از محیط مجازی شناخت کافی کسب کنند .
مولف :مریم اسماعیلی
دوره های آموزش تولید محتوا
دوره های آموزش تولید محتوای الکترونیکی ویژه ساخت آموزشهای مجازی